Płatki owsiane to chyba jeden z bardziej popularnych produktów. No bo kto nie lubi owsianki? Natomiast bardzo często owsianka nam się po prostu nudzi i już tak bardzo nie smakuje. Całkowicie to rozumiem, ponieważ sama byłam w momencie, w którym nie chciałam już nawet patrzeć na płatki owsiane. Dlatego dziś przedstawię Wam trzy przepisy, żebyście na nowo mogli owsiankę pokochać.
1. Pieczona owsianka
Sama nazwa brzmi już bardzo zachęcająco, bo przecież wszystko, co pieczone, jest sto razy lepsze!
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- jajko
- ulubione bakalie
- ewentualnie miód do posłodzenia
Mleko podgrzewamy w rondelku. Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane i odstawiamy na około 15 minut. Do płatków owsianych dodajemy cynamon i banan i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mieszamy i na koniec dodajemy ulubione bakalie. Przekładamy do naczynia, w którym owsiankę będziemy piec i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
2. Kakaowa owsianka z marchewką
Ale jak to? Marchewka do owsianki? Zaufajcie mi i koniecznie spróbujcie tego przepisu.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżka kakao
- 100-150ml wody
- ok. 100g mrożonych malin
- 1 łyżka masła orzechowego
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Do rondelka wsypujemy płatki, kakao, maliny, wodę i startą marchewkę. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aby owsianka się nie przypaliła. Przekładamy do miseczki i dodajmy masło orzechowe.
3. Owsianka z sokiem jabłkowym
Składniki:
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 5 łyżek płatków owsianych
- ulubione bakalie
- jabłko
Do rondelka wlewamy sok i płatki, gotujemy do momentu uzyskania zgęstnienia, następnie przekładamy do miseczki, posypujemy ulubionymi bakaliami i dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę.
Smacznego!
Jeśli tylko któryś z przepisów uda Wam się zrobić, to koniecznie dajcie mi znać! Zdjęcia również są mile widziane.
Autor artykułu: Hania Olbinska