fbpx

Zdrowe ciasto na świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Chyba nie znam domu, w którym z tej okazji nie byłoby słodkich wypieków na stole. Mam dla Ciebie propozycję – połącz w tym roku dobry smak i zdrowe składniki. Efekt będzie zniewalający dla Twojego podniebienia i sylwetki! Fit ciasto w sam raz na święta.

 

Ciasto orzechowe:

250 g orzechów włoskich, lekko rozdrobnionych

9 jajek

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 – 1/2 szklanki cukru (wg uznania: erytrytolu/ ksylitolu/ cukru kokosowego)

Białka ubić na sztywną pianę, lekko miksując dodać żółtka i cukier. Dodać orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą – wymieszać. Piec 40 min w temperaturze 170 st.

Masa:

150-200 g daktyli suszonych

800-1000 g masła orzechowego (dobrze wybrać to 100% orzechów, bez cukru)

Daktyle namoczyć w gorącej (niewrzącej) wodzie ok. 15-20 min. Odlać część wody. Daktyle i masło orzechowe zblendować na gładką masę. Wodę można dolać jeśli masa jest zbyt gęsta. Proporcje daktyli i masła orzechowego można zmieniać według uznania i własnego smaku.

Część masy można zostawić do dekoracji i jeszcze dodać kakao dla czekoladowego smaku.

Image module

 

Warstwa malinowa:

200 – 300 g malin (najlepiej zmrożonych

Wersja fit: Kilka torebek herbaty malinowej zaparzyć w 400 ml wrzątku, dodać odrobinę wybranego przez siebie słodzidła do smaku. Wyciągnąć torebki herbaty, dodać żelatynę.

LUB wersja mniej fit: użyć 2 galaretek malinowych i rozpuścić w 2 szklankach wody.

Do „galaretki” wrzucić maliny, wymieszać. Jeśli maliny są mrożone, to wówczas galaretka bardzo szybko zastygnie.

 

Cały rok ciężko pracujesz na swoją formę. Nie musisz jej rujnować w 3 dni – wystarczy, że pomyślisz o tym, aby oprócz „smacznie” było też i zdrowo!

 

Autor artykułu: Justyna Szarawarska

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *