fbpx

KURCZAK NA 3 SPOSOBY

Mięso z kurczaka towarzyszy w codziennym jadłospisie (prawie) każdemu, kto wykonuje trening siłowy. Żeby uniknąć monotonii warto urozmaicać sposób, w jaki go przygotowujemy. Poniżej znajdują się 3 przepisy, które koniecznie musisz wypróbować!

Kurczak w sosie pomidorowym
Składniki:

  • 120 g kurczaka
  • 100g makaronu
  • 200g passaty pomidorowej
  • 1/3 cukinii
  • 20g parmezanu
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron.
  2. Pokrój kurczaka na drobne kawałki.
  3. Pokrój cukinię oraz czosnek na talarki.
  4. Do kurczaka dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
  5. Dodaj na patelnię oliwę z oliwek i podsmaż kurczaka około 10 minut.
  6. Po 8 minutach dodaj czosnek oraz cukinię.
  7. Dodaj passatę pomidorową i zaczekaj, aż zacznie się gotować.
  8. Dodaj na patelnię ugotowany makaron.
  9. Przełóż całość na talerz i dodaj starty parmezan.
  10. Gotowe!

Kurczak ze szpinakiem
Składniki:

  • 120g kurczaka
  • 100g makaronu penne
  • 100g szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 40g śmietany 30%
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek
  • 50g sera feta

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron.
  2. Pokrój kurczaka na drobne kawałki.
  3. Pokrój czosnek na talarki.
  4. Do kurczaka dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
  5. Dodaj na patelnię oliwę z oliwek i podsmaż kurczaka około 10 minut.
  6. Po 8 minutach dodaj czosnek.
  7. Dodaj ser feta i odczekaj około 2 minut, mieszając.
  8. Dodaj na patelnię ugotowany makaron.
  9. Przełóż całość na talerz.
  10. Gotowe!

Kurczak w sosie teryiaki
Składniki:

  • 120g kurczaka
  • 100g ryżu basmati
  • 25-30g skrobii kukurydzianej
  • ząbek czosnku
  • 20g kiełków fasoli mung
  • 100g brokułów
  • 10g kiełków buraka
  • 100 ml sosu teryiaki
  • 2 łyżki oleju uniwersalnego

Wykonanie:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Pokrój kurczaka na drobne kawałki.
  3. Pokrój czosnek na talarki.
  4. Do kurczaka dodaj wszystkie przyprawy, sos teryiaki oraz skrobię i wymieszaj.
  5. Dodaj na patelnię olej uniwersalny i podsmaż kurczaka około 10 minut.
  6. Po 8 minutach dodaj czosnek.
  7. Dodaj około 100 ml wody, mieszając.
  8. Dodaj na patelnię ugotowany ryż.
  9. Przełóż całość na talerz.
  10. Gotowe!

Autor artykułu: Nikodem Bilczewski

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Call Now Button