Mięso z kurczaka towarzyszy w codziennym jadłospisie (prawie) każdemu, kto wykonuje trening siłowy. Żeby uniknąć monotonii warto urozmaicać sposób, w jaki go przygotowujemy. Poniżej znajdują się 3 przepisy, które koniecznie musisz wypróbować!
Kurczak w sosie pomidorowym
Składniki:
- 120 g kurczaka
- 100g makaronu
- 200g passaty pomidorowej
- 1/3 cukinii
- 20g parmezanu
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Ugotuj makaron.
- Pokrój kurczaka na drobne kawałki.
- Pokrój cukinię oraz czosnek na talarki.
- Do kurczaka dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
- Dodaj na patelnię oliwę z oliwek i podsmaż kurczaka około 10 minut.
- Po 8 minutach dodaj czosnek oraz cukinię.
- Dodaj passatę pomidorową i zaczekaj, aż zacznie się gotować.
- Dodaj na patelnię ugotowany makaron.
- Przełóż całość na talerz i dodaj starty parmezan.
- Gotowe!
Kurczak ze szpinakiem
Składniki:
- 120g kurczaka
- 100g makaronu penne
- 100g szpinaku
- ząbek czosnku
- 40g śmietany 30%
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
- 50g sera feta
Wykonanie:
- Ugotuj makaron.
- Pokrój kurczaka na drobne kawałki.
- Pokrój czosnek na talarki.
- Do kurczaka dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
- Dodaj na patelnię oliwę z oliwek i podsmaż kurczaka około 10 minut.
- Po 8 minutach dodaj czosnek.
- Dodaj ser feta i odczekaj około 2 minut, mieszając.
- Dodaj na patelnię ugotowany makaron.
- Przełóż całość na talerz.
- Gotowe!
Kurczak w sosie teryiaki
Składniki:
- 120g kurczaka
- 100g ryżu basmati
- 25-30g skrobii kukurydzianej
- ząbek czosnku
- 20g kiełków fasoli mung
- 100g brokułów
- 10g kiełków buraka
- 100 ml sosu teryiaki
- 2 łyżki oleju uniwersalnego
Wykonanie:
- Ugotuj ryż.
- Pokrój kurczaka na drobne kawałki.
- Pokrój czosnek na talarki.
- Do kurczaka dodaj wszystkie przyprawy, sos teryiaki oraz skrobię i wymieszaj.
- Dodaj na patelnię olej uniwersalny i podsmaż kurczaka około 10 minut.
- Po 8 minutach dodaj czosnek.
- Dodaj około 100 ml wody, mieszając.
- Dodaj na patelnię ugotowany ryż.
- Przełóż całość na talerz.
- Gotowe!
Autor artykułu: Nikodem Bilczewski