fbpx

Dieta na zwiększenie odporności

Odporność jest to nic innego jak odpowiedź naszego organizmu, a dokładniej układu odpornościowego na wszelkie inwazje, które chcą nam zaszkodzić. Warto również wspomnieć, że wszelkie interwencje żywieniowe mogą jedynie wspomóc nasz organizm poprzez skrócenie czasu trwania choroby bądź mniejsze ryzyko jej wystąpienia – dalej należy mieć na uwadze, że to tylko dodatek do całokształtu, którym jest styl naszego życia.

Wiele osób szuka złotego środka, tego jednego suplementu, który sprawi, że nie będziemy chorować lub jeśli już to o połowę krócej. Może wydawać się to banalne i zbyt proste, natomiast większość naszej odporności jest zbudowana na “zdrowej diecie”, czyli takiej, która jest bogata w warzywa i owoce – będące źródłem polifenoli, czyli związków wspomagających odporność. Mówiąc o układzie odpornościowym mało kto myśli o układzie pokarmowym, natomiast nasze jelita są w dużej mierze odpowiedzialne za produkcję ciał odpornościowych, zatem kluczowym czynnikiem będzie
również błonnik pokarmowy, który jest zawarty w warzywach, owocach oraz produktach zbożowych. Kolejnym aspektem jest ograniczenie przetworzonej żywności, która jest źródłem kwasów tłuszczowych
trans oraz nasyconych powodujących stany zapalne w naszych ciele. Mówiąc o diecie należy również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, które jest niezwykle istotne zważając na to, że organizm ludzki składa się w 70% z wody. Rekomenduje się spożycie około 35ml/kg masy ciała.

Przechodząc do łatwiejszych rozwiązań na pierwszym miejscu można umiejscowić witaminę D3- z suplementów, które mają realne przełożenie na odporność będzie ona najbardziej istotna. Szacuję się, że około 90% Polaków ma niedobory witaminy D3. W okresie jesiennozimowym, kiedy nie ma możliwości odpowiedniej ekspozycji na słońce wspomaganie się ową witaminą jest zasadne. Dla prawidłowego wchłaniania się witaminy D3 powinno się ją brać razem z witamina K2. Kolejnym istotnym elementem będą długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3. Ich źródłem są głównie tłuste ryby – tam można znaleźć ich najwięcej. Wyżej wspomniane kwasy posiadają działanie przeciwzapalne, co pozytywnie wpływa na nasz organizm. Deficyty takich pierwiastków jak żelazo, magnez oraz cynk nasila ryzyko wystąpienia infekcji oraz może wpływać negatywnie na działanie naszego układu odpornościowego. Zapotrzebowanie na nie powinno być spełnione w ramach racjonalnej diety, natomiast warto przy profilaktycznych badaniach sprawdzić czy, aby na pewno nie posiadamy niedoborów.

Dieta oraz dodatkowa suplementacja to tylko wycinek całości, który ma znaczenie w kontekście prewencji chorób oraz dbania o nasz układ odpornościowy. Istotnymi elementami, które są warte uwagi jest również odpowiednia regeneracja, czyli przynajmniej 7 godzin snu w odpowiednich warunkach, regularna aktywność fizyczna oraz zarządzanie stresem. WHO zaleca 150-300min aktywności o umiarkowanej intensywności tygodniowo lub równoważną dawkę aktywności o wysokiej intensywności.

Autor artykułu: Bartek Jarosiewcz

Call Now Button