Zasada 80/20 w diecie, często znana również jako zasada żywieniowa 80/20, odnosi się do podejścia do jedzenia, które promuje zrównoważone odżywianie się. Zasada ta polega na tym, że w 80% (w ciągu dnia lub tygodnia) spożywa się zdrowe, pełnowartościowe odżywcze posiłki, a w pozostałych 20% czasu pozwala sobie na większą elastyczność, pozwalając na spożywanie pokarmów uznawanych za tzw. „żywność rekreacyjna” , która jedzona jest dla przyjemności. Te kalorie mogą być (ale nie muszą) przeznaczone na słodycze, alkohol czy posiłki w restauracjach.
Główne założenie tej zasady polega na tym, że utrzymanie długoterminowej zdrowej diety wymaga umiaru i elastyczności, a nie restrykcyjnych ograniczeń. Ciężko być perfekcjonistycznym w podejściu do diety ponieważ generuje to niepotrzebny stres zaburza w dłuższej perspektywie relacje z jedzeniem co może doprowadzić do ortoreksji lub zaburzeń odżywiania.
W schemacie 80/20, może być też 90/10, większość posiłków powinna być skoncentrowana na spożywaniu świeżych, nieprzetworzonych produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa, zdrowe źródła białka, tłuszczów nieprzetworzonych węglowodanów. Plusem takiego podejścia jest fakt, że można pozwolić sobie czasami pozwolić na spożywanie ulubionych przysmaków lub pokarmów, które mogą być mniej zdrowe, ale stanowią część przyjemności związanej z jedzeniem. Kluczowe jest jednak utrzymanie równowagi i umiaru, aby nie zaburzyć głównego celu jedzenia jakim jest odżywienie organizmu.
Reasumując w praktyce zasada 80/20 może oznaczać, że przez większość czasu stawiamy na zdrowe, odżywcze posiłki, a okazjonalnie (np. raz w tygodniu lub kilka razy w miesiącu) pozwolisz sobie na coś specjalnego lub bardziej kalorycznego. Kluczem jest podejście do diety z umiarem, elastycznością i świadomością.
Autorka artykułu: Agnieszka Kieres